Det er ikke mange år siden kredittkort var noe mange hadde negative assosiasjoner til, og de aller fleste brukte bare kontanter og debetkort.

Forskjellen på et kredittkort og et debetkort er enkelt fortalt at med et debetkort kan man bare bruke de penger man har på konto, men med et kredittkort kan man også bruke penger som man ikke har enda. Det er kanskje der noe av de negative følelsene rundt kredittkort kommer ifra, men det er flere sider her.

Utsettelse av betaling

Å utsette betalingen er en av de store fordelene med et kredittkort. Bruk av kredittkortet i for eksempel januar, trenger ikke betales før en gang i februar. Det kan gjøre den daglige økonomien litt lettere; man får helt enkelt bedre likviditet og et kostnadsfritt lån.

Så lenge man betaler til forfall, selvfølgelig. Men også hvis man betaler en måned eller to senere så kan kreditten isolert sett være gunstig sammenlignet med om man hadde stått uten mulighet å betale.

Enklere å handle

Med et kredittkort følger også økt sikkerhet, både når en handler på nett og i butikk. Pengene trekkes ikke direkte fra kontoen og hvis uhellet er ute og man blir svindlet på nett eller i en fysisk butikk, er det mulig å reklamere til kortselskapet.

Flere valg: kredittkortinfo.no – alle kredittkort i Norge finner du her (inneholder en komplett oversikt over kredittkort i Norge).

Man må selvfølgelig fortsatt passe på kortet og PIN-koden, men det gir en ekstra sikkerhet. Husk også at flere kredittkort tilbyr reiseforsikring når man betaler reisen med kortet. Det kan være greit for enklere reiser.

Bonus og cashback

De aller fleste kredittkort tilbyr en form for bonuspoeng, rabatter eller cashback. Det er noe blant annet Hegnar har skrevet om tidligere. Tilbudene varierer mellom ulike kort. Noen tilbyr faste prosenter og noen tilbyr spesialtilbud i begrensede tidsrom med ennå høyere bonus eller cashback.

Dette kan være litt av en jungel å finne fram i, men spesielt for store kjøp kan det være en god del å spare på hvis man er flink til å bruke riktig kort i riktig butikk, til riktig tid. Men pass på å ikke impulskjøpe bare grunnet cashback.

Noen andre tips

Kredittkort kan altså ha mange fordeler med alt fra betalingsutsettelse, til økt sikkerhet og bonuser. Når man sammenligner kort så bør man også se så at årsavgiften ikke er alt for stor, mange kort har ingen årsavgift i det hele tatt. Det finnes også en del kort med spesielle egenskaper som gebyrfrie kontantuttak i utlandet.

For at et kredittkort skal bli en lønnsom del av privatøkonomien, er det nemlig også viktig å alltid ha en god plan for nedbetaling.