• Fast trekk hver måned.
  • Sparing i fond.
  • Renter.
  • Prioriter økonomien.
  • Drømmen om Syden.

Pensjon er pengene man skal nyte som pensjonist, men blir summene så store til syvende og sist? Dette bør man få oversikt over. Starter man med å spare til pensjon i dag er det større sannsynlighet for at drømmene om alderdommen kan gå i oppfyllelse. Det finnes forskjellige typer pensjonssparing, og både bundet og fleksibel sparing har flere gode fordeler. Her må man velge individuelt og etter hver enkelt sine behov og tanker for fremtiden.

Tenke seg til å sitte under en parasoll i sin egen syden-leilighet. Nippe til en sangria og gå rundt i slippers stort sett hele tiden mens sola steker i panna. Man lever ganske så bra der nede i varmen på litt oppsparte pensjonspenger. Det er så mange muligheter og drømmer som kan bli virkelige om man sparer litt. Start med å sjekke hvordan man ligger an i pensjon, etter det kan man velge individuelt hvordan man vil gjøre det.

Kom i gang med sparing

Etter at man har etablert seg i arbeidslivet, og spesielt når man har vært i samme jobben noen år, bør man sjekke nøye opp i hva man kan forvente seg av pensjon. Arbeidsgiver er pliktig til å spare pensjon for ansatte, men det er ikke alltid så store summen man får i måneden av dette. Finn gunstige spareavtaler og sett av et fast beløp hver måned selv. Det lønner seg i det lange løp.

Billån, boliglån eller studielån. Lånene hos de fleste er mange og det tar mange år før de er betalt ned. Har man derimot litt orden i økonomien så har de fleste av oss penger å spare. Enten man allerede har sparekonto med faste trekk eller sparer i aksjer eller fond, bør man også få orden i pensjonssparingen. Det handler bare om å gjøre de rette prioriteringene, da vil man enkelt kunne legge seg opp litt penger.

Livsstilen trenger ikke endres

Det er smart å spare. Enten man sparer til en båt eller kanskje en hytte på fjellet så er dette et faktum. Vi er alle forskjellige, og noen er flinkere med økonomi enn andre er. Noen bruker opp lønnen mens andre sparer halvparten. Uansett bør man tenke seg nøye om i ung alder. Tenke på alderdommen. Hvorfor endre livsstil og levesett selv om man blir gammel og slutter å jobbe? Det er jo da man skal kose seg ekstra.

  • Drømmer om fremtiden.
  • Nyte livet.
  • Sparing er enkelt.
  • Luksus i fremtiden.

Arbeidslivet er over

Det jo kanskje ikke alle som er like glade for å slippe jobbe hver uke. Noen foretrekker å jobbe på til de er godt over 70. Folk er jo av forskjellig oppfatning om livene sine.

Alle har individuelle ønsker og tanker om hvordan man skal avslutte arbeidslivet. Enten man velger det ene eller det andre så bør man være litt observant på at tiden vil komme der man ikke jobber lenger og den faste lønnen blir annerledes.

Ordinær pensjon

Alle arbeidsgivere i Norge må spare til pensjon for sine ansatte. Pensjonssparingen må utgjøre minst to prosent og maksimalt sju prosent av lønnen mellom kr 96 883,00 (1 G) og kr 1 162 596,00 (12 G). Utenom det kan arbeidsgivere spare opp mot 18,1 prosent av lønn mellom kr 687 870,00 (7,1 G) til kr 1 162 596,00 (12 G), siden lønn over 7,1 G ikke gir opptjening i folketrygden. Ansatte skal ifølge loven ha samme avtale.

Samme bank

Arbeidsgiverne bruker ofte en annen banke enn de ansatte. Noen har lokale banker mens andre har store landsdekkende banker. Ta en runde med sjefen og få kontroll over pensjonsavtalen. Kanskje kan man samle alt i en bank og få lettere oversikt over beløpene. Det er mange muligheter, men det som virkelig teller er å få oversikt over det hele. Mange har hatt flere arbeidsgivere, da er det spesielt smart å få kontroll på tallene sine.

Gled deg!

Tenke seg til å lene seg tilbake og nyte livet hver bidige dag. Sjekke nettbanken eller få SMS når det er kommet penger på konto. Jo mer som spares når man jobber og står på, jo mer har man å nyte av den dagen mandag blir som lørdag eller søndag. Da står man fritt til å bo i Spania eller Thailand, eller kanskje man velger hytta på Hardangervidda. Kom i gang med sparingen!